fbpx

Grejanje na klimu

Kod grejanja na klimu najvažnije je znati da postoje dve vrste klima uređaja:

  • ON/OFF klime (neinvertorske) koje prvenstveno služe za hlađenje i dogrevanje u prelaznim periodima jer je njihov temperaturni radni opseg do -5 stepeni Celzijusa spoljne temperature. One nisu namenjene za grejanje.
  • INVERTER klime koje pored hlađenja imaju i funkciju grejanja do -15 stepeni Celzijusa spoljne temperature. One su pored hlađenja namenjene i za grejanje.

 

Grejanje na klimu je najjeftiniji i najekonomičniji vid grejanja.

Prilikom grejanja klime funkcionišu kao i kod hlađenja samo što je smer Freona obrnut. Za razliku od ON/OFF klima, inverter klime fino regulišu rad kompresora i time vrlo ekonomično koriste elektricnu energiju. Kada klima radi ona ne isključuje kompresor već samo reguliše broj obrtaja kompresora i time štedi električnu energiju i na taj način sprečava veće temperaturne oscilacije u prostoriji. Električna energija se kod grejanja na klimu ne pretvara u toplotnu već se koristi za rad kompresora, time je COP (coeficient of performance) veoma velik. Potrošnja električne energije inverterske klime je do 30 posto manja nego kod ON/OFF klime. Kod kupovine inverterske klime preporučujemo da izaberete nekog poznatijeg proizvođača i da znate da je kapacitet klime na grejanju za 20 posto manji nego na hlađenju.

 

Grejanje na klimu – kako uključiti

Svaki klima uređaj, bio on inverterski ili ne, ima mod za grejanje. Potrebno je da na daljinskom prebacite u mod za grejanje na dugmetu MODE i izaberete grejanje koje je označeno sa HEAT ili simbolom sunca. Zatim je potrebno podići zadatu temperaturu u prostoriji. Kada ste to uradili klima će početi da duva ali za početak grejanja potrebno je da sačekate 5 minuta. Ako klima ni posle 5 minuta nije počela da greje možete nas slobodno kontaktirati.

 

Saznajte sve o Demontaži klima uređaja.

You may also like...