fbpx

Kaplje voda iz klime

Postoji nekoliko razloga, zbog čega se dešava da kaplje voda iz unutrašnje jedinice klime:

 

– neravno postavljena unutrašnja jedinica

– zapušeno kondez crevo

– savijen ili potopljen vrh kondez creva u vodu

– nedostatak Freona

– napuklo kondenz crevo

– napukla kadica kondeza u unutrašnjoj jedinici

Neravno postavljena unutrašnja jedinica

Osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati kod montaže klima uređaja kako voda ne bi curila je da unutrašnja jedinica bude postavljena u libelu tj. mora biti ravno montirana unutrašnja jedinica kako kadica unutar nje ne bi imala kontra pad.

Zapušeno kondenz crevo

Kondenzovana voda iz unutrašnje jedinice prirodnim padom ide kroz kondenz (odvodno) crevo. Često se dešava da se to odvodno crevo začepi zbog prljavštine iz unutrašnje jedinice koja se ispira kroz crevo ili ulaskom insekata u crevo.

Savijen ili potopljen vrh kondez creva u vodu

Kondenz crevo mora imati pad iz unutrašnje jedinice klime da bi voda imala prirodan pad i da se ne bi zadržavala u crevu. Vrh kondenz creva ne sme biti potopljen u vodu, jer se stvori vazdušni čep i onemogući protok vode.

Nedostatak Freona

Usled nedostatka gasa u sistemu stvara se led na isparivaču unutrašnje jedinice. Podignite poklopac na unutrašnjoj jedinici i pogledajte ispod filtera da li ima leda na isparivaču. Ukoliko na isparivaču ima leda to je siguran znak da nedostaje veća količina gasa i da lako može doći do curenja na unutrašnjoj jedinice klime.

Napuklo kondez crevo

Fabričko kondenz crevo je lošeg kvaliteta, pa ga je najbolje odmah prilikom montaže zameniti kvalitetnijim koje je dugotrajnije i otpornije na spoljašnje uticaje. Fabričko kondenz crevo usled mraza i toplog vremena često puca. Zamena creva kvalitetnijim prilikom montaže vam može kasnije sprečiti probleme curenja.

Napukla kadica kondenza u unutrašnjoj jedinici

U unutrašnjoj jedini klime postoji kadica za skupljanje kondenzovane vode. Dešava se, ali ne često, da dodje do naprsnuća kadice, što prouzrokuje kapljanje vode iz unutrašnje jedinice. Sama kadica je plastična i može se ponovo zalepiti kod plastičara ali vam svakako savetujemo da je zamenite i time sebe poštedite mogućnosti da ponovo procuri.

To su razlozi zbog kojih se dešava da kaplje voda iz unutrašnje jedinice klime, saznajte sve o izolaciji za cevi klime.

Summary
Kaplje voda iz unutrašnje jedinice klime
Article Name
Kaplje voda iz unutrašnje jedinice klime
Description
Postoji nekoliko razloga, zbog čega se dešava da kaplje voda iz unutrašnje jedinice klime: - neravno postavljena unutrašnja jedinica, zapušeno crevo, ...
Author
Publisher Name
Servis klime
Publisher Logo

You may also like...