Servis klime

Zakon o klimama

Evo šta zakon kaže o klimama.

Vlasnike klima uređaja moglo bi skupo da košta ukoliko je crevo sa kondenzovanom vodom izvedeno direktno na trotoar.
Za fizička lica kazna može iznositi 5000 dinara, a na račun firme može da stigne prekršajni nalog na 25000 dinara.
Za curenje klima na ulicu zadužena je komunalna inspekcija sa striktnim odredbama Odluke o komunalnom redu (“Sl. list grada Beograda”, br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015 i 61/2015 – dalje: Odluka), koje se odnose na postavljanje klima-uređaja.
Klima-uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzata na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno površinu u javnom korišcenju.
Uredaji se postavljaju na nacin kojim se ne dovodi do oštecivanja same zgrade, susedne zgrade i ne ugrožava bezbednost gradana i okoline – navodi se u clanu 15. Odluke.

Član 15

Klima-uređaj, antenski i solarni uređaj, gromobran, uređaj za video nadzor i drugi uređaj može se postaviti na spoljni deo zgrade, pod uslovima i po postupku utvrđenom propisima kojima se uređuje izvođenje radova na ugradnji postrojenja, instalacija i opreme.

Uređaji iz stava 1. ovog člana postavljaju se na način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade, susedne zgrade i ne ugrožava bezbednost građana i okoline.

Klima uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzata iz klima-uređaja na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno površinu u javnom korišćenju.

 

Grad Beograd propisao je i da se crevo za odvod kondenzovane vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do same zemlje, odnosno trotoara.
Naime, pravilo kaže da crevo mora da se sprovede nazad u stan. Kako objašnjavaju iz gradske komunalne inspekcije, povezivanjem odvodnog creva klima-uredaja veceg broj stanova na oluk zgrade može doci do oštecenja olucnih cevi, pa i do oštecenja i narušavanja izgleda fasade i cele zgrade.
U ovakvim slucajevima komunalni inspektor konstatuje povredu odredaba Odluke i preduzima mere u skladu sa ovlašcenjima datim Odlukom o komunalnom redu.
Izlazak Komunalne inspekcije na teren i utvrdivanje da se kondenzat klima-uredaja izliva na spoljni zid, susednu zgradu ili trotoare, gradane bi mogao ozbiljno da košta.
Pravom licu stiže kazna od 50.000 dinara, a odgovornom licu 5.000 dinara. Preduzetnik ce platiti 25.000 dinara, dok je za fizicko lice propisana svota od 5.000 dinara. Uz to izdaje se i prekršajni nalog.
Iznosom od 50.000 do pola miliona dinara kažnjava se pravno lice, ako postavljanjem “klime” ili drugog uredaja ošteti zgradu i ugrozi bezbednost okoline.

 

Posebnu pažnjuje potrebno je obratiti na kućni red prilikom montaže klime.

Evo šta kaže Odluka o kućnom redu o montaži klima u Novom Sadu:

 

ODLUKA O OPŠTIM PRAVILIMA KUĆNOG REDA U STAMBENIM I STAMBENO-POSLOVNIM ZGRADAMA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

(“Sl. list Grada Novog Sada”, br. 67/2017)

Vreme dnevnog i noćnog odmora

Član 5

Radnim danima u periodu od 16.00 do 18.00 časova i od 23.00 do 5.00 časova narednog dana, a vikendom u periodu od 16.00 do 18.00 časova i od 23.00 do 7.00 časova narednog dana, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme dnevnog i noćnog odmora). Vremenski period od 16.00 časova 31. decembra do 4.00 časa 1. januara ne smatra se vremenom dnevnog i noćnog odmora.

Buka u vreme dnevnog i noćnog odmora

Član 6

U vreme dnevnog i noćnog odmora nije dozvoljeno vikom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi. U vreme dnevnog i noćnog odmora, buka u zatvorenom prostoru u stambenim i u stambeno-poslovnim zgradama prilikom korišćenja kućnih aparata (veš-mašina, usisivač i slično), ventilacionih sistema, klima-uređaja, uređaja za muzičku reprodukciju, TV prijemnika i drugih uređaja, mašina i aparata, i na otvorenom prostoru ne sme preći graničnu vrednost indikatora buke, određenu propisom, kojim se uređuju indikatori buke u životnoj sredini, granične vrednosti, metode za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke na zdravlje ljudi, kao i odlukom kojom se određuju akustičke zone na teritoriji Grada Novog Sada. Vreme dnevnog i noćnog odmora mora sepoštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade (kosačica, motorna testera i slično). U slučaju održavanja porodičnih slavlja u stanu, stanari su dužni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi, obaveste o tome ostale stanare, s tim da održavanje porodičnog slavlja može trajati najduže do 1.00 čas posle ponoći.

Izvođenje građevinskih, građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova u zgradi

Član 12

Građevinski, građevinsko-zanatski i instalaterski radovi u zgradi moraju se izvoditi tako da se ne ugrožava stabilnost zgrade i ne nanosi šteta na posebnim, zajedničkim i drugim delovima zgrade.

Stanar koji u zgradi ili na zgradi izvodi radove iz stava 1. ovog člana, dužan je da prethodno o tome obavesti upravnika i priloži odobrenje nadležnog organa za izvođenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvođenje tih građevinskih radova, i postavi obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o danu početka izvođenja radova, vrsti i trajanju radova. Stanar koji izvodi radove iz stava 1. ovog člana dužan je da, po završetku radova, delove zgrade na kojima su izvođeni radovi, druge delove zgrade i zemljište za redovnu upotrebu zgrade koje je korišćeno za izvođenje radova, vrati u prvobitno stanje. Radovi iz stava 1. ovog člana, osim u slučajevima havarije i potrebe za hitnim intervencijama, ne mogu se izvoditi u vreme dnevnog i noćnog odmora.

Član 47

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao stanar ako:

  1. ne postupa u skladu sa članom 5. stav 1. ove odluke,
  2. ne postupa u skladu sa članom 6. st. 1, 3 i 4. ove odluke,
  3. ne postupa u skladu sa članom 12. ove odluke

Celu odluku o kućnom redu u Novom Sadu možete pronaći ovde.

 

Saznajte koje sredstvo za čišćenje klime je najbolje.

Summary
Article Name
Zakon o klimama
Description
Evo šta zakon kaže o klimama.Vlasnike klima uređaja moglo bi skupo da košta ukoliko je crevo sa kondenzovanom vodom izvedeno direktno na trotoar.
Author
Publisher Name
Servis klime
Publisher Logo
Majstor za klimu

Recent Posts

Kako radi inverter klima

Inverter klima uređaji koriste tehnologiju invertera kako bi regulisali brzinu kompresora, što rezultira efikasnijim i preciznijim hlađenjem ili grejanjem prostora.…

5 months ago

Kako klima uređaji utiču na trajnost kancelarijskog nameštaja

Klima uređaji su postali nezaobilazan deo modernih kancelarijskih prostora, pružajući zaposlenima udobnost tokom vrelih letnjih dana i omogućavajući produktivno radno…

8 months ago

Ventilator spoljne jedinice klime ne radi

Ventilator spoljne jedinice klime ne radi kada se upali klima je jedan od češćih kvarova. Prvo je potrebno znati da…

10 months ago

Da li je obavezno vakumiranje klime

Vakumiranje je OBAVEZNA operacija prilikom montiranja klime. Bez obzira koju marku klime izaberete u uputstvu za montažu sigurno piše da…

3 years ago

Klima slabo hladi

Ukoliko vaš klima uređaj slabo hladi uzroka može biti više.   Izabran režim rada na vašem klima uređaju Ono što…

4 years ago

Kako podesiti klimu da hladi

Da bi podesili klimu da hladi potrebno je prebaciti klimu u mod/režim hlađenja, a zatim podesiti željenu temperaturu. Najčešče dugme…

4 years ago